Turfolk vil til evig tid diskutere hva som er best av syntetiske stoffer og ull. Her lufter jeg noen tanker om hva som egner seg best til hvilken bruk.
Lars sverger her til bomull, jeg til syntetisk. Hva bør du velge når?
Syntetiske stoffer er som regel kunstfiber som polyester. Det transporterer fuktighet godt, men isolerer dårligere enn ull og lukter raskt.
Fordeler
Ulemper
Ull er naturens eget materiale, det tar ikke til seg kroppslukt og isolerer godt under alle forhold, også når det er gjennomvått. Derimot transporterer det ikke fukt like godt som syntetiske stoffer, og enkelte ulltyper har en tendens til å klø. Merinoull og moderne strikkemetoder har imidlertid eliminert kløproblemet til et nærmest ikke-eksisterende minimum.
Fordeler
Ulemper
Til tross for at jeg nesten utelukkende velger ull eller syntetisk på overkroppen når jeg trener eller er på tur, har jeg flere bomullsbukser. Det til tross er bomull allikevel ikke noe å anbefale. Bomull er riktignok det mest behagelige å ha på, men når det blir fuktig isolerer det ikke, holder lenge på fuktigheten og pusteevnen er lik null.
Det er synd å si det, men verden har kommet mange skritt videre siden den ur-norske bomullsanorakken. Til enhver friluftsaktivitet bør du foretrekke syntetiske materialer eller ull, også til undertøyet.
Jeg velger bekledning avhengig av hvilken aktivitet jeg skal bedrive, været og årstiden.
Dersom det regner velger jeg som regel syntetisk. Det transporterer fukt bedre enn ull og tørker raskere. Unntaket er tilfeller hvor jeg trenger ekstra varme i regnet, ettersom ull isolerer også når det er vått. Når det er minusgrader velger jeg som regel ull uansett.
Tommelfingerregelen for trening er syntetisk. Det transporterer fuktighet bedre enn ull og virker avkjølende mot kroppen. Om vinteren velger jeg som regel syntetisk ned til et par minusgrader, da blir det for kaldt og ull egner seg bedre.
Som oftest velger jeg syntetisk i form av en tynn fleece-trøye på høyfjellet som sommeren. Men i sekken har jeg alltid en tynn ulltrøye til å dra under, samt en tykkere fleece-jakke til å dra over og en skalljakke eller soft-shell. Disse tre plaggene gir meg muligheten til å regulere temperaturen ganske nøyaktig. Denne kombinasjonen benytter jeg også om vinteren.
I marka bruker jeg som oftest den samme kombinasjonen som på høyfjellet. I marka bruker jeg sjelden skalljakka like hyppig som på høyfjellet, all den tid det som oftest trekker mindre under tregrensa.
Bruksområdene er på ingen måte statiske, så jeg ser an valg av stoff før hver tur. Har du noen tanker om bruksområder kan du gjerne lufte dem i kommentarfeltet.
Publisert 09.10.14
Liker du det vi skriver? Hold deg oppdatert ved å følge oss på disse nettstedene eller få nye artikler på e-post.
© 2025 Anne Siri og Martin Koksrud Bekkelund